Jak se správně starat o oblečení a výrobky z kůže?

koženým výrobkům Stejně jako je důležitá péče o naši pokožku, je potřeba dobře se starat o výrobky a oděvy z pravé kůže, ať už jde o opasky, kabelky nebo třeba bundu. Kůže je přírodní materiál a produkty z ní nám mohou vydržet desítky let, záleží však na tom, jak o ně budeme pečovat. Chcete, aby kůže byla stále krásná, nevysychala a nepopraskala? Poradím vám, jak na to.

Jaké ošetření vyžaduje nově zakoupený výrobek z kůže?

Právě jste si koupili nové boty, bundu či jiný oděv a jistě už se těšíte, až ho budete moci každému ukázat. Než s ním ale vyrazíte do světa, zjistěte si, zda je výrobek impregnovaný. Často ho impregnuje už prodejce. Pokud ne, tak toto ošetření proveďte sami za pomoci impregnačního spreje či vosku. Pokud se jedná o výrobek z nubukové či velurové kůže, proveďte impregnaci o to pečlivěji, klidně i 2x, protože tyto kůže jsou velmi citlivé na znečištění. Všechny kožené výrobky impregnujte pravidelně. Doporučujeme alespoň 1 – 2x ročně, případně i častěji pokud poznáte, že výrobek začíná nasakovat vodu.

Co je impregnace? Jedná se o aplikaci voděodolné vrstvy na produkty z kůže (oblečení, obuv), která chrání výrobek před prosáknutím vody i nasátím nečistot. Ty totiž mohou výrobek poškodit a snížit jeho životnost.


Jak už víme, pozor na vodu!

Je tedy jasné, že  voda neprospívá. Proto je nikdy nepereme, tím bychom je zničili. Omylem jste kožený produkt namočili nebo hodně promokl? Určitě ho nedávejte uschnout na topení ani na zahradu na přímé slunce, tím by došlo k vysušení – kůže by ztvrdla, popraskala a výrobek by byl nenávratně zničen. Pokud je tedy výrobek mokrý, nechte ho pomalu vysušit při pokojové teplotě a poté ho ošetřete včelím voskem.

A co když je kožený výrobek špinavý?

Pokud potřebuje očistit, použijte bavlnění hadřík – suchý nebo trochu navlhčený (nesmí být příliš mokrý). Následně naneste pečující vosk či jiný přípravek.
K čištění nepoužívejte klasická mýdla ani čisticí prostředky, které používáte v domácnosti. Zakupte si speciální přípravek na kožené oděvy či koženou galanterii. Doporučuji pečlivě si přečíst návod k použití jednotlivých přípravků a řídit se jimi.
O kůži pravidelně pečujte a vyživujte ji. Impregnaci, čištění i nanesení vosku bychom měli provádět pravidelně, a to 1 – 2x do roka.
Na závěr ještě jedno doporučení. Kožené kabelky, batohy a aktovky zbytečně nepřetěžujte a dodržujte jejich uvedenou nosnost. Proč? Při přetěžování výrobku dojde k deformaci tvaru, může se poničit řemen, anebo se řemen a držátka mohou natáhnout a nebudou pak sedět, jak by měly.

Zpět do obchodu